Højskoledage

Højskoledage i Nødebo Præstegård 2022: Er der noget at grine af?
En weekend om humor - farlig og forløsende
Lørdag d. 3. september – Søndag d. 4. september
Er der noget at grine af? Det spørgsmål stiller vi på årets højskoledage i præstegården. Bagved det spørgsmål ligger et andet. Nemlig om vi overhovedet må grine mere?
Har frygten for at krænke sat sig i humoren? Humor er sjældent uskyldig. Humor både manifesterer fordomme og bryder dem. Bag grinet gemmer sig en alvor. Men hvis man kan kalde humoren for sandhedens spejl, så er det store spørgsmål, om vi er blevet for sårbare til at se ind i det?
Vi går tæt på humoren, undersøger dens betydning og tager temperaturen på dens tilstand.
Vi skal møde den politiske og religiøse satire, som alle dage har udfordret magten og afsløret løgn og hykleri. Og vi skal tale om det gode grin, som skaber forløsende fællesskab, styrker demokratiet og giver os et åndehul midt i en uforståelig verden.
Ville der ikke være meget mere at græde over, hvis vi ikke også kunne grine? Hvad sker der, hvis latteren forstummer? Velkommen til en munter weekend.
Lørdag den 3. september
10.00 Kaffe og velkomst
10.30 Danskernes humor – og de andre(s) | Lita Lundquist
Hvordan kan det være, at ikke-danskere ofte opfatter danskerens humor som direkte, aggressiv og ekskluderende, når vi selv synes vores humor er sjov, hyggelig og inkluderende? Vi skal en tur rundt i traditionelle humorteorier og begrebet ”humorsocialisering”.
12.00 Frokost
12.30 Hvis man ikke må lave sjov med Gud, er fanden løs |Kristian Bøcker
Betragtninger om, hvad man må lave sjov med. Om grænser, religiøse følelser, hensyn og det hellige. Uddrag fra Hyrdebrevet Søndag Morgen – og eventuelt lidt om bispevalg…
14.00 Kaffe
14.30 Frækhedens evangelium – om den europæiske religionssatires historie og indflydelse | Dennis Meyhoff Brink
Om hovedstrømme i den omfattende europæiske tradition for religionssatire, der har været med til at præge vores historie. Om Reformationens brug af satire som våben i kampen mellem protestanter og katolikker. Oplysningstidens latterliggørelse af overtro og hele gejstligheden. 1900-tallets brug af humoren i kampen for demokrati mod enevælden og det 21. århundredes balance mellem blasfemi og racisme.
16.45 Et underholdende møde i Gadevang kirke
18.30 Drinks
19.00 Middag
Søndag den 4. september
9.00 Gudstjeneste i Nødebo kirke
10.00 Kaffe
10.30 Balladen om påskelatteren | Benny Grey Schuster
Må man le i kirken? Det spørgsmål er mindst lige så gammelt som en længst glemt sydtysk tradition for at få menigheden til at bryde ud i latter påskemorgen. I 1518 hørte man første gang om påskelatteren – og fordømte den straks. Det førte til spørgsmålet, om man må le i kirken, eller i samfundet eller nogen steder overhovedet? Om latterens historie, fra fordømt og djævelsk til lovprist som himmelsk.
12.00 Frokost
12.30 Det er ikke forbudt at grine | Karen-Marie Lillelund
Når krisen rammer, er det alvor. Og den slags må man ikke spøge med. Men det er lige netop i kriser, vi har allermest brug for humorens ventil. Humor er et at de bedste overlevelsesværktøjer, vi har. Så selvom der kan være både virus og pandemier og krig og kriser af mange slags, så må det aldrig blive forbudt at grine.
14.00 Afslutning
Foredragsholdere
Lita Lundquist, professor emerita fra Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS og forfatter til bøgerne ”Danish Humour – sink or swim” og ”Humorsocialisering”.
Kristian Bøcker, sognepræst i Jelling, klumme- og kronikskriver i Kristeligt Dagblad, stifter og redaktør af satiremediet ”Hyrdebrevet Søndag Morgen”.
Benny Grey Schuster, cand.theol og lektor for FUV og forfatter til bogen ”Om påskelatteren”.
Dennis Meyhoff Brink, postdoc ved Institut for Kunst og Videnskab og forfatter til flere bøger om humor og satire.
Karen-Marie Lillelund, uddannet i dramaturgi og musik ved Aarhus Universitet, tidligere konsulent, underviser og bakkesangerinde og nu foredragsholder, typisk om humor.
Pris: Det koster 490 kr. at deltage lørdag og søndag. Deltager man kun lørdag er prisen 350 kr. Deltager man kun søndag koster det 150 kr.
Deltagergebyret dækker foredrag, kaffe, kage, frugt, middag og underholdning. Frokost tager man selv med, drikkevarer medbringes eller købes her.
Tilmelding: til kirkekontoret ved Allan Høier på e-mail alho@km.dk eller telefon 20180719 (træffes fortrinsvis tirsdag og torsdag). Indbetaling på konto: 6300 – 1524765. Husk at anføre FULDE NAVN og ordet HØJSKOLE på indbetalingen.
For yderligere information: Henvendelse til Allan Høier eller sognepræst Eva Holmegaard Larsen på telefon 48480718.
Stemningsbilleder fra Højskoledage 2015:
Stemningsbilleder fra Højskoledage 2014: